top of page

Duurzame energie maakt blij

Duurzaamheid, energietransitie, groene stroom, aardgasvrij, allemaal vermoeiende termen waar je soms milieubeu van zou worden… of toch niet?Nee, je zou er juist blij van moeten worden! We leven in een geweldige tijd vol van grote veranderingen op energiegebied. Want daar gaat het hier om. De dynamiek bij verandering maakt het leven interessant. Stilstand of geen toekomstvisie is toch achteruitgang? Dat wil niemand.

LED-lampen zijn mooier, kleurrijker, goedkoper en besparen 90% of meer energie

Kijk eens naar de ontwikkeling van LED-verlichting. Meer dat de helft van alle gloeilampen zijn landelijk al vervangen. LED-lampen zijn mooier, kleurrijker, goedkoper en besparen 90% of meer energie.


Zonnepanelen


Zonnepanelen zijn tegenwoordig per vierkante meter goedkoper dan dakpannen. Zonnestroom is even duur als kolenstroom, maar veel schoner en gezonder. Zonnepanelen zijn stil, je hoort ze niet. De toename van zonne-energie gaat nu razendsnel. Zo snel dat de netbeheerders druk bezig zijn om congestieproblemen op te lossen. Dat stimuleert de ontwikkeling van thuisaccu’s voor een eigen opslag om stroompieken op het net te voorkomen en voor noodstroom. Een oplossing die niet vreemd is want vroeger hadden we allemaal thuis een kolenhok of een gasfles voor energie-opslag. Zonnepanelen zijn fantastisch, maar hebben het nadeel dat er in het donker en in de winter bijna geen energie wordt opgewekt. En ook dat er veel vierkante meters zonnepanelen nodig zijn in vergelijking met windturbines.

Windenergie


Hierom is diversiteit van energieopwekking een must. Dan kom je snel uit op windenergie. Praktijk is dat de wind meer waait in de donkere maanden en in de nacht. Windturbines zijn het ei van Columbus zou je denken. Echter, windenergie geeft vanwege de hoogte, draaiende wieken, soms geluid en weerstand bij omwonenden. Windenergie is in vergelijking met kolen stroom goedkoop. Eén zo’n windturbine kan gemakkelijk 1.800 gezinnen van stroom voorzien terwijl er bij zonne-energie wel 45.000 (15 ha. = 22 voetbalvelden) zonnepanelen nodig zijn. Die zonnepanelen zijn wel gemakkelijker in het landschap in te passen. Daarentegen heeft een windturbine een heel klein grondoppervlak nodig.

Isoleren is het meest effectief voor je portemonnee.

Isoleren

Het belangrijkste, energiebesparing door isoleren hebben we nog niet genoemd. Het minst sexy, maar wel het meest effectief voor je portemonnee en het voorkomen van CO2-uitstoot. Een dikke jas past ons allemaal in de winter en het voorkomt in de zomer de aanschaf van een airco.

Elektrische auto

Wie had er in 2019 gedacht dat de meest verkochte auto een elektrische zou zijn? De verwachting is dat er in 2030 alleen maar elektrische auto’s worden verkocht. Dat kunnen we ons nu niet voorstellen.


Verandering is nodig

De klimaatcrisis eist dat we de komende jaren veranderen. Hierbij zijn nu besparing, zon en wind nodig. Tijd voor uitstel is er niet en dromen over nog niet ontwikkelde energiebronnen geeft geen soelaas. Het mooie is dat onder druk of in een crisissituatie de meest innovatieve ideeën ontstaan.


Voorne-Putten Energie

In de hierboven geschetste verandering is Voorne-Putten Energie actief. Het is een coöperatieve vereniging met leden, voor en door inwoners van Voorne-Putten. Eén van de meer dan 600 energiecoöperaties in Nederland. Doel is om de verduurzaming van Voorne-Putten te stimuleren met betrokken burgers door zon- en windprojecten te realiseren. Projecten die de omgeving letterlijk voordeel opleveren.


Doe jij met ons mee?

Veranderingen op energiegebied zijn ingrijpend, maar uiteindelijk wordt het leven goedkoper, leuker, lokaler, en worden we allemaal blijer. Tijden veranderen, we nemen afscheid van het oude en jij bepaalt mede in welke richting we het nieuwe gaan zoeken!

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page