top of page

Waarom windenergie?

Bijgewerkt op: 3 okt. 2022

Windenergie. Er is heel wat over te vinden. En je hoort er van alles over. Zowel particulieren als grote bedrijven stappen steeds vaker over op deze vorm van groene stroom. Maar waarom? We hebben je graag informatie over de voordelen van windenergie.


Allereerst, wat is windenergie?

Voordat we de voordelen gaan bespreken, is het verstandig om eerst de antwoord te geven op de vraag: wat is windenergie en hoe werkt het? In het kort: er instaat energie doordat de wind de bladen of wieken laat bewegen. Deze energie wordt omgezet in groene stroom en gaat vervolgens het elektriciteitsnetwerk in. Windenergie wordt dus opgewekt door middel van de wind en is een van de eerste schone energiesoorten die er bestaat. Het wordt dan ook wel groene energie genoemd. Windenergie is al op te wekken vanaf windkracht 2.


Hoe wordt windenergie opgewekt?

Door middel van eigen windparken kan er groene stroom worden opgewekt. Denk bijvoorbeeld aan Windpark Egmond aan Zee. Het is ook mogelijk om zelf één of meerdere kleine windturbines op eigen grond ter plaatsen. Niet elke windmolen zorgt voor evenveel elektriciteit. Het ligt er namelijk aan waar de windmolen staat. Ook zee staat er meer wind dan naast een stad. Ook speelt de hoogte van de windmolen een factor. Hoe hoger, hoe meer wind je opvangt. En dus meer windenergie.


Wat zijn de voordelen van windenergie?

  1. Energie uit een onuitputtelijke bron Het grootste voordeel van windenergie? Het komt uit een natuurlijke en onuitputtelijke bron. Wind raakt nooit op, in tegenstelling tot fossiele energiebronnen. Het opwekken van windenergie is niet schadelijk voor het milieu en de aarde wordt niet uitgeput.

  2. Het is duurzaam Een hele schone en duurzame vorm van energie. Dat is windenergie. Bij het opwekken van groene stroom door middel van windmolens komt er geen schadelijke CO2 vrij. Daarnaast zijn veel moderne windmolens recyclebaar, waardoor er weinig afval overblijft.

  3. Goedkope vorm van duurzame energie We hebben het al eerder gezegd, maar wind raakt nooit op. Het is gratis en overal aanwezig. Je bent niet afhankelijk van de prijs van grondstoffen. Doordat wind overal aanwezig is, is het ook een relatief goedkope vorm van duurzame energie.

  4. Windmolens kunnen overal geplaatst worden In Nederland waait het vrijwel overal. Hierdoor kunnen windmolens door het hele land geplaatst worden. Máár. Er zijn duidelijke regels opgesteld om klachten over horizonvervuiling te voorkomen. Windmolens mogen bijvoorbeeld niet vlakbij woongebieden geplaatst worden. Daarom wordt er geëxperimenteerd met windmolenparken op zee. Hier zijn de windmolens minder zichtbaar, maar de wieken vangen wel meer wind op.

VPE investeert in windenergie. We hebben zelfs meerdere projecten lopen, zoals Windpark Brielse Maasdijk.


17 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page