Spijkenisse krijgt een
innovatief zonnewegdek

 

De busbaan nabij bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering in Spijkenisse gaat zonne-energie opwekken. In maart 2019 wordt een deel van de bestaande busbaan aan de Groene Kruisweg vervangen door een wegdek met ingebouwde zonnecellen.

PROJECT

SOLAROAD

SPIJKENISSE

Het betreft een proef om te kijken of het concept op meer plaatsen kan worden toegepast. Deze proef maakt onderdeel uit van het project ‘Duurzame Innovatieve Mobiliteit Energie HUB Nissewaard’. Binnen dit project werken ondernemers, overheid en onderwijs samen om onder andere een zonnewegdek, decentrale energieopslag en een opstap- en laadfaciliteit voor duurzaam vervoer te realiseren. Voorne-Putten Energie (VPE) is partner.

 

De bedrijven langs de busbaan zien ook allerlei mogelijkheden om de aanwezige bushalte beter te gebruiken als toegangspoort naar hun bedrijven. Dan kunnen ook duurzame mobiliteitsvoorzieningen voor de overstappende reizigers worden aangeboden, in het kader van bereikbaarheid op de laatste kilometer.

 

Alle partners, waaronder de VPE, ondertekenden hiervoor in september 2018 jaar een intentieverklaring en committeerden zich aan verdere samenwerking, het delen van kennis en het uitdragen van de duurzame resultaten van de DIME HUB in de komende periode.

 

Vanuit het programma Energietransitie in Mobiliteit en Infrastructuur verduurzaamt provincie Zuid-Holland haar eigen wegen en vervoer en stimuleert het andere partijen om daaraan mee te doen.

 

De DIME HUB is een samenwerking tussen Voorne-Putten Energie, Enerless, Samen Meer Waarde, IBDL, Dekker Elektro, provincie Zuid-Holland, gemeente Nissewaard, TNO, DCMR en Hogeschool Rotterdam.

Helaas is pilot SolaRoad gestopt, de resultaten worden gebruikt voor eventuele nieuwe projecten.