Excursie VPE

Het bestuur van VPE heeft op zaterdag 12 september een bezoek gebracht aan Culemborg, met name aan de Energiecoöperatie Vrijstad Energie en de ECO-wijk Lanxmeer.


Verdeeld over een aantal auto’s vertrokken wij om 08.45 uur naar Culemborg. We werden om 10.00 uur hartelijk ontvangen door de vrijwilligers van de Energiecoöperatie Vrijstad Energie. Na de ontvangst kregen we een kijkje achter de schermen. Zij zijn in 2014 gestart en hebben inmiddels een aantal projecten kunnen realiseren op het gebied van zon- en windenergie, waarbij inwoners veel inspraak hebben. De coöperatie krijgt ook veel steun vanuit de gemeente Culemborg.

Na een korte pauze te hebben gehad, kregen we nog een korte film te zien over een project in Duitsland. Daar heeft een boer op een uitgestrekt landbouwgebied verticale zonnepanelen geplaatst. Deze vangen aan beide zijden zon op en leveren stroom op. De zonnepanelen staan op lange rijen in het veld, zodanig dat de grote landbouwmachines hier tussendoor kunnen rijden. Dus voor de boer is het een win – win situatie. Dat was heel mooi om te zien. Tijd gaat snel voorbij wanneer je het naar je zin hebt, om 12.00 uur werd het interessante bezoek beëindigd.


Na het bezoek hadden we een gezamenlijke lunch in “Una Volta” in de Gelderland-fabriek. Deze lunchgelegenheid ligt naast het treinstation van Culemborg en is een voormalige fabriek, nu met werkplaatsen en ateliers. Heel interessant voor iedereen die van industrieel erfgoed houdt. Bovendien was de lunch erg smakelijk.

Met een volle maag gingen we op pad. Om 14 uur maakten we een wandeling met een gids door de wijk Lanxmeer, gelegen naast de spoorbaan en een waterwingebied. Voordat we gingen wandelen, kregen we eerst een presentatie over het ontstaan van deze bijzondere ECO-wijk, waar al voor de start veel inspraak was van de huidige bewoners. De wijk bevat 300 huishoudens en hun ambities op het gebied van duurzaamheid ligt zeer hoog. De woningen zijn energiezuinig. Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe energietechnieken, regenwater wordt gebufferd en gefilterd voor hergebruik. Het groen wordt grotendeels gezamenlijk beheerd. Er is sprake van omzetting van rioolwater in grijs water en er bevinden zich een aantal wadi’s in de wijk. Pal naast de wijk ligt een stadsboerderij waar de bewoners veel aan hebben. Auto’s worden zoveel mogelijk uit de wijk geweerd en buiten de wijk geparkeerd. Er is een overdekt laadplein met zonnepanelen en de coöperatie bezit vijf elektrische deelauto’s. Bij een speciaal ontwikkelde laadpaal wordt een volgeladen auto afgekoppeld. Een volgende gebruiker kan de stekker van de volgeladen auto verwijderen en ophangen en zijn auto aankoppelen. Al met al was deze groene ECO-wijk een bijzondere ervaring.


Inmiddels was het helaas tijd om huiswaarts te gaan. We hebben een geweldige dag gehad en het weer zat ook mee. Het is iedereen aan te raden!


Recente blogposts

Alles weergeven